Landelijke ONEG Sjabbat

'De Liberaal Joodse Consument'

Welkom op de informatiepagina van de landelijke ONEG 2024

 

22 juni 2024

 
 

Dit jaar georganiseerd door de LJG Gelderland. 

We hebben een leuk programma voorbereid: ‘De Liberaal Joodse Consument’.

Binnenkort ontvangt u samen met het blad Joods nu onze brochure over de

 ONEG.  

 

Mocht u de brochure van de ONEG Sjabbat willen downloaden dan kan dat hier:

 

 

Bent u enthousiast geworden of weet u direct al dat u zich wilt aanmelden dan klikt u hieronder op aanmelden.

 

 

Namens het bestuur van de LJG Gelderland heet ik u van harte welkom bij de landelijke Oneg Sjabbat op 22 juni 2024. Kom genieten van een inspirerende sjoeldienst, de verhelderende lezing en verrijkende workshops of een excursie. Deel uw gedachten over het thema met andere Liberaal Joodse consumenten op deze Oneg 2024!

Tanya Hené, voorzitter

 

 

Thema

Op deze dag is het centrale thema 

‘De Liberaal Joodse Consument’ 

Soms wekt het Liberale Jodendom de indruk dat het gaat om een Joodse winkel waaruit we naar hartenlust kunnen kiezen wat ons op dat moment past. Van het leggen van een wit tafelkleed op de Sjabbattafel en je kinderen op Joodse les doen tot het meemaken van elke sjoeldienst en je verdiepen in Torateksten. 

Leidt deze verworven consumptievrijheid tot uitholling van de tradities en assimilatie? 

Of is het juist aansprekend voor potentiële nieuwe leden en versterkt het onze saamhorigheid en veelkleurigheid? 

En wat is het effect op onze niet-Joodse omgeving? 

Wat zijn de drijfveren in het Liberale Jodendom?

Programma

 

Het programma begint om 10.00 uur met een sjoeldienst. De invulling van het middagprogramma hangt af van uw keuze. U kiest voor de plenaire lezing aangevuld met een workshop naar keuze, of voor de excursie naar Bronkhorst. Voor jonge en wat oudere kinderen zijn er aparte activiteiten. Hieronder ziet u het programma van de dag. 

 

Excursie

 

U kunt kiezen voor de excursie naar Bronkhorst als middagprogramma van de ONEG.  Een goede keuze waar u geen spijt van zult krijgen. We vertrekken direct na de lunch per bus naar Bronkhorst. Na een korte trip van ongeveer 20 minuten komen we aan in één van de kleinste stadjes van Nederland. Onder begeleiding van een gids zullen we een korte rondleiding maken, waarbij ook stilgestaan wordt bij haar Joodse geschiedenis. 

 

Slot Bronkhorst in volle glorie. Illustratie: Gijs Boelaars

 

Let op, indien u kiest voor deze excursie verblijft u de middag grotendeels in Bronkhorst. Hierdoor zult u niet aanwezig zijn bij het alternatief voor de middag bestaande uit de plenaire lezing plus een workshop. Wel zullen we op tijd weer terug zijn voor de gezellige afsluitende borrel in Dieren.

 

Middagprogramma

Als alternatief op de excursie kunt u kiezen uit een middagprogramma in Dieren. Dit bestaat uit een plenaire lezing gevolgd door één van de vier keuze workshops. Hieronder vindt u meer informatie over zowel de plenaire lezing als de verschillende workshops.  

 

Plenaire

Lezing

Dr. Hans Wallage: Legitieme kritiek, antizionisme of antisemitisme?

De terroristische aanslag en daaropvolgende oorlog in Gaza vanaf 7 oktober heeft diepgaande gevolgen voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Wekelijks is er sprake van toenemende angst als gevolg van landelijke sit-ins, demonstraties tegen Israël, kritiek op het zionisme en groeiende haat jegens Joden. Hoewel al deze factoren gezamenlijk bijdragen aan angstgevoelens binnen onze gemeenschap, kunnen ze theoretisch worden onderverdeeld in (legitieme) kritiek op Israël, antizionisme en antisemitisme. De inleiding van dr. Hans Wallage biedt een historische context van antisemitisme en een juridisch kader om de vraag te beantwoorden waar we vandaag de dag de grens moeten trekken.

We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze plenaire workshop, om samen te werken aan een beter kunnen plaatsen en mogelijke aanpak van deze complexe kwesties.

Dr. Hans Wallage is beleidsadviseur en onderzoeker bij het CIDI en docent aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van Joodse geschiedenis. Hans Wallage  is op 13 december 2023 gepromoveerd op het proefschrift Humanitaire hulpverlening in de Republiek tijdens buitenlandse vervolgingen van joden, 1600-1750.

Workshop

Keuze 1

Krav Maga

Krav Maga, zelfverzekerd op pad

Krav Maga (Hebreeuws voor contactgevecht), is een realistische en beproefde manier om jezelf te verdedigen. Bedoeld om zowel mentaal als fysiek je weerbaarheid te trainen. Krav Maga is voor iedereen aan te leren, jong en oud; voor eenieder die het gevoel van onveiligheid en onbehagen herkent.

Tactical Dynamics is aangesloten bij de International Krav Maga Federation (IKMF). Er worden seminars en workshops georganiseerd op het gebied van fit en veilig over straat voor iedereen. Ook zijn er beveiligingsprogramma’s voor persoonsbescherming.

 

Krav Maga is ontwikkeld bij de I(srael)D(efense)F(orces).

Alle instructeurs van de bij het IKMF aangesloten organisaties zijn in Israël opgeleid en volgen daar ook de bijscholingsprogramma’s. Zij zijn zich bewust van de huidige benarde situatie voor de Joodse gemeenschappen. Ook binnen hun eigen organisatie gelden strakke regels voor externe publiciteit van bijzondere wedstrijden en evenementen in verband met mogelijke externe bedreigingen, gezien hun verbinding met Israël.

Mijn naam is Johnno Kaligis. Oprichter en mede-eigenaar van Tactical Dynamics Nederland. Naast Tactical Dynamics heb ik een eigen bedrijf in business consultancy voor financial markets. Maar, Krav Maga is mijn passie en het wordt ook de jouwe!

Ik vind het belangrijk om naast volwassenen ook de kinderen te trainen. Kinderen worden tegenwoordig op een veel volwassener manier aangevallen, en daar hoort een gepaste verdediging bij. Wanneer kinderen met meer zelfvertrouwen opgroeien en met een hoge eigenwaarde, zullen ze gezonder en beter door het leven gaan.

Workshop

Keuze 2

Eco kasjroet

Ecologische benadering van Joodse spijswetten aan de hand van teksten uit de Tora

Duurzaamheid, fair trade en dierenwelzijn zijn moderne thema’s waar veel mensen zich mee bezig houden, maar weinig mensen beseffen dat de basis voor deze ethische principes al in de Tora te vinden is. In deze studiesessie zullen we kijken hoe het Joodse denken over duurzaamheid in de loop der eeuwen is ontwikkeld en verbreed. Dit doen we aan de hand van teksten uit Tora en latere rabbijnse literatuur, zoals in de Talmoed, Maimonides en hedendaagse commentaren.

Alle teksten zijn in het Nederlands. Voorkennis van Tora-studie is niet nodig. Aan de hand van deze teksten gaan we in gesprek over wat dit betekent voor ons dagelijks handelen en hoe wij ons concreet als individu en gemeenschap kunnen inzetten voor een betere wereld. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

Rabbijn Clary Rooda ontving in 2014 haar rabbinale bevoegdheid. Zij schreef haar scriptie over ‘eco-kasjroet’ een ecologische benadering van de Joodse spijswetten waarbij ethische principes als dierenwelzijn, fair trade en duurzaamheid een rol spelen. Zij is als spreker aangesloten bij de Groene Kerk en geeft in het hele land lezingen over dit onderwerp. Daarnaast leidt zij als freelance rabbijn herdenkingen en onthullingen van Struikelstenen.

Workshop

Keuze 3

Zang

 

Een verrassende zomerse zang workshop door Oz Shasha en Marcela Obermeister-Shasha

 

Marcela Obermeister-Shasha is geboren in Argentinië. Na haar studie aan het conservatorium van Buenos Aires volgde zij een opleiding koordirectie aan de Rubin Academy in Tel Aviv. Van 2000 tot 2002 studeerde zij koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Marcela leidt onder meer het Sjir Chadasj koor van de LJG in Amsterdam. Daarnaast leidt ze het Koor Diplomatiek (Ministerie van Buitenlandse Zaken), het koor van de Raad van State en het koor es-GROOT in Den Haag.

 

Oz Shasha is geboren in Kfar Saba, Israël. Hij volgde zijn opleiding zang en koordirectie aan de Rubin Academy of Music en een studie BA Muziekwetenschap aan de Universiteit van Tel Aviv. Sindsdien werkt en zingt hij als solist bij verschillende koren en muziekgezelschappen.

Vanaf 2000 volgde Oz een opleiding klassieke solozang (countertenor) aan het Koninklijke Conservatorium Den Haag. Hij was een aantal jaren dirigent van Rénanim Amsterdam (voordat dit koor weer samenging met Utrecht), is dirigent van koor “Zingen voor je leven” en vrouwenkoor “Raadhuis”, beide in Den Haag. Tevens is hij zangpedagoog. Oz is chazan bij LJG Den Haag en bij LJG Gelderland.

Workshop

Keuze 4

Mediene culinair

 

Samen aan de slag voor een lekkere Kosjer style lunch met Riet Mendel

 

Riet Mendel, lid van de LJG Gelderland en voorzitter van de Stichting De Dierense Sjoel, is een echte duizendpoot met brede interesses en vele passies.

Koken is daar een van. Riet neemt ons tijdens een korte kookworkshop mee in haar Joodse keuken en laat zien hoe je met weinig middelen iets passends voor de Sjabbat-maaltijd of een lekkere kosjer style lunch kunt maken.

 

 

 

De kosten voor deelname zijn: 

 

0 t/m 17 jaar: gratis

Volwassen: € 22,00

 

Hiervoor ‘consumeert’ u een sjoeldienst,
workshops, koffie en thee, een heerlijke
lunch en een afsluitende borrel.

 

Wanneer u zich registreert dan wordt de aanmelding pas definitief na het voldoen van de kosten voor deelname. 

 

Heeft u een vraag over de ONEG Sjabbat dan kunt u deze mailen aan:

  2024oneg@gmail.com

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt met steun van Maror